Axel Heiberg

Det er vanskelig å sette ord på dette. Selv en gammel eventyrer blir ganske stum når han ser rundt seg. Primitive uttrykk som rått, fytti, vanvittig har sittet løst etter hvert som skiene har svingt innover Axel Heiberg-breen. «Det var et storartet panorama som aapnet sig», skrev Amundsen nøkternt.
Telt på Axel Heiberg-breen i Antarktis.Leirplass på Axel Heiberg-breen. Foto: Norsk Polarinstitutt

Foran oss ser vi Amundsens Icefall. Bratthenget fikk sitt navn på 1960-tallet. Det var her Amundsen og hans menn mente det måtte være mulig å finne en vei opp. «Den første bræ var brat, men den anden var en fuldstændig himmelfart.» Telemarkingen ble som vanlig sendt ut på rekognosering. «Det var en fornøielse at se Bjaaland bruke skiene op der. Man kunde se, han hadde gaat op en bakke før.»

Av alle navn i området er det utvilsomt Axel Heiberg – dette mektige brefallet – som har blitt mest navngjeten. Det er et begrep i explorermiljøer og blant Antarktis-kjennere. Denne norske forretningsmannen som sammen med bryggeribrødrene Amund og Ellef Ringnes ivret så veldig for norsk polarforskning. Nansen, Sverdrup og Amundsen sto alle i stor takkenemmelighetsgjeld til dem.

Rundt oss er også fjell som Amundsen ikke fikk navngitt – som Mount Gjelsvik, døpt i 1961-62 etter en av Jan-Gunnars forgjengere i direktørstolen på Norsk Polarinstitutt.    

I morgen venter Amundsen Icefall på oss. Vi gleder oss over å være her – og til å teste om vi mestrer motbakkene på samme måte som Bjaaland. 

Posisjon: S 85 24.527, W 163 39.874
Temperatur: -13 °C
Vindstille
Høyde over havet: 700 meter
Dagens distanse: 30 km
Bak Amundsen: 85 km
Total tilbakelagt distanse: 738 km
Igjen til Sørpolen: 573 km