Filmforestillingen om Amundsens Sydpolfilm

Omslag: Roald Amundsens sydpolsferd (1910-1912)

Arrangementet skal være en festaften for alle polar- og filminteresserte i Lillehammer og omegn helt i tråd med Forskningsdagenes idealer. Arrangementet kombinerer formidling av polarhistorie, filmvitenskap og kunstnerisk utviklingsarbeid, gjennom bilder, film, musikk og tekst.

Unikt materiale

- Dette blir filmvisning på samme måte som under premieren i Circus Verdensteateret i 1912 med stort kinoorkester, forteller professor Jan Anders Diesen som i forkant av filmen vil holde et foredrag om filming i polare strøk. Det vil også bli vist lysbilder fra Sydpolferden tonesatt av orkesteret.
 
Det er dosent Halldor Krogh som har rekonstruert og arrangert musikken likt den kapellmester Teilmann brukte i 1912.
 
Bakgrunnen for filmvisningen, er utgivelsen av en DVD bestående av materiell rundt Amundsens film fra Sydpolen og etterfølgende foredragsvirksomhet i inn- og utland i 1912. Dette er unikt materiale som det har vært stor interesse i å få tilgjengeliggjort. Sydpolfilmen er for øvrig en av seks filmer som finnes på UNESCOs liste over Verdens hukommelse. Lansering av DVD-en fant sted i februar 2009 på Frammuseet i Oslo.
 
Utgiver av DVD-en er Norsk filminstitutt med Nasjonalbiblioteket, Polarinstituttet, Frammuseet og Høgskolen i Lillehammer ved professor Jan Anders Diesen som samarbeidspartnere.