DVD ifm. Amundsens sydpolekspedisjon

Omslag: Roald Amundsens sydpolsferd (1910-1912) Illustrasjon: Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt utgir i samarbeid med Nasjonalbiblioteket en DVD om  Amundsens Sydpolekspedisjon.

Filmopptakene til Roald Amundsen ble gjort for at han skulle bruke dem i sine foredrag, sammen med visning av lysbilder fra oppdagelsesferdene. Det var Amundsen selv og andre deltakere på ekspedisjonene som gjorde filmopptakene, i motsetning til andre polfarere som hadde med egen filmfotograf.
 
Ekspedisjonsfilmer var populær underholdning. Amundsens første foredrag med filmvisning i Kristiania i 1912 trakk 2000 begeistrede tilhørere. Han dro også fulle hus med foredragene sine i Tyskland, Frankrike, Belgia − til og med i England, konkurrentens hjemland.
 
Filmene er helt enestående i verdenssammenheng, og er med som en av veldig få filmer i UNESCOs internasjonale register Verdens hukommelse (Memory of the World).
 
På DVD-en presenteres filmen i fire ulike versjoner med nyarrangert musikk. En bok følger også med, som setter film- og fotomaterialet inn i sin historiske kontekst. Jan Anders Diesen har skrevet om filmens historie og Harald Østgaard Lund har skrevet om det kjente sørpolbildet som er på omslaget på DVD-en.
 
På DVD-ens ekstramateriale er det intervjuer med polfarerne Børge Ousland og Liv Arnesen, og filmfotograf Hallgrim Ødegård. Det er også med et bildegalleri med 30 lysbilder som Amundsen brukte i sine foredrag.