Fotoutstilling

Borchgrevink og Amundsens ekspedisjoner i Antarktis

Bilde av Borchgrevink med hunderBorchgrevink med sine hunder ved Cape Adare i 1899. Foto: Akersmuseet Bilde av Amundsen med hunderAmundsen med sine hunder på polpunktet i 1911. Foto: Akersmuseet Bilde av skipet Southern Cross i 1899Borchgrevinks skip Southern Cross før det forlot ekspedisjonen på Cape Adare i februar 1899. Husene fra Strømmen Trævarefabrik er allerede oppført. Foto: Akersmuseet

Roald Amundsen klarte etter grundige forberedelser å erobre Sydpolen i 1911. Antarktis var lite utforsket, og han måtte søke etter kunnskap der denne var mulig å finne.

En av dem som hadde noe å bidra med var den norske polarforskeren Carsten E. Borchgrevink som 12 år tidligere hadde gjort flere verdifulle observasjoner. Viktigst for Amundsen var nok at Borchgrevink hadde lokalisert Hvalbukta ved Rossbarrieren.

Med denne kunnskap kunne Amundsen velge et startpunkt som lå 100 km nærmere polpunktet enn den britiske konkurrenten Robert F. Scott.

Med britisk finansiering og prefabrikkerte hus fra Strømmen Trævarefabrik gjennomførte Borchgrevinks ekspedisjon i 1899-1900 den første antarktiske overvintring på det forblåste neset Cape Adare. Husene utgjorde den aller første bebyggelsen på det antarktiske fastland, og er i dag definert som internasjonalt kulturminne, klassifisert etter høyeste nivå for bevaring etter Antarktistraktaten.

Disse tidlige hendelser i norsk polarhistorie vil bli markert med en fotoutstilling rundt Borchgrevink og Amundsen. Utstillingen vil bli åpnet av Skedsmos ordfører Anita Orlund, og newzealenderen Paul Chaplin vil med sin førstehåndskunnskap dokumentere ”Norske spor i Antarktis”.