Nettstedet Nansen-Amundsen-året 2011 er produsert av Norsk Polarinstitutt
Nettstedredaktør: Janne Schreuder | Webutvikler: Paul-Inge Flakstad
Det gjøres oppmerksom på at denne nettsiden blir innsamlet og lagret av Nasjonalbiblioteket, med det formål å dokumentere Nansen-Amundsen-året 2011.
Utstilling «Cold Recall – reflections of a polar explorer»Utstilling som markerer 100-årsjubileet for Roald Amundsens ferd til Sørpolen14. desember 2011 er det 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen. I den anledning vises en stor utstilling om Amundsens fantastiske sydpolferd på Gjethuset i Frederiksværk. Utstillingen åpner lørdag 12. november.
I år er det 100 år siden Roald Amundsen nådde sydpolen og 150 år siden Fridtjof Nansen ble født. 12. november åpner en stor utstilling om Amundsens suksessfulle ferd til Sydpolen på Gjethuset i Frederiksværk.
I 2011 sammenfaller to jubileer av stor betydning for Norge: Det er 150 år siden Fridtjof Nansen ble født og 100 år siden Roald Amundsen, sammen med sine fire menn, nådde Sydpolen som de første. Frammuseet i Oslo har i anledning jubileet laget utstillingen "Cold Recall" som er basert på fotografier som Amundsen selv brukte på sine foredragsturneer rundt om i verden. I forbindelse med åpningen av utstillingen 12. november kl. 15.00, holdes et seminar der direktøren for Frammuseet, Geir O. Kløver, og direktøren for Dansk Arktisk Institut, holder foredrag om Amundsen eventyrlige ekspedisjonen. Amundsen: Polfarer og oppdagelsesreisendeRoald Amundsen ble først kjent for den første gjennomseilingen av Nordvestpassasjen i 1906. Deretter begynte Amundsen opprustningen til en ekspedisjon mot Nordpolen og fikk låne polarskipet Fram av Nansen til formålet. Da Amundsen hørte at Cook og Peary hadde nådd Nordpolen i 1908/09 endret han i all hemmelighet planene og satte kursen mot Antarktis i stedet. Etter et intenst kappløp ankom Amundsen Sydpolen som førstemann 14. desember 1911, fem uker før Robert F. Scott.
I mai 1926 startet Amundsen sin transpolare ferd over Arktis med luftskipet Norge. Luftskipet nådde Nordpolen etter 16 timer, og landet ved Teller i Alaska etter 72 timer. Ved å fly tvers over den ennå ukjente delen av Arktis kunne Amundsen slå fast at det ikke fantes noe større landområde der, og dermed fjerne den siste uoppdagede flekken på verdenskartet.
Fotografiene som utstillingen er basert på, trodde man lenge var tapt. 250 glassplater med fotografier viste seg å være i familiens eie og i 2006 ble de lagt ut for salg hos et internasjonalt auksjonshus og kjøpt av en nordmann som foretrakk av være anonym. Eieren har deponert bildene i Nasjonalbiblioteket og overdratt de kommersielle rettigheter til Frammuseet.
Det er først i år, og i anledning Amundsen-året, at bildene er tilgjengelig for publikum. Bildene er helt unike og vil gi alle polarinteresserte en enestående mulighet til å få et innblikk i utfordringene og problemene som Amundsen og hans menn opplevde på sin ferd mot sydpolen.
|