Nansen og jeg

22. oktober åpnet det nye aktivitetsrommet for barn på Nobels Fredssenter. Her kan barn og familier la seg inspirere av Fridtjof Nansens innsats for flyktninger og få innblikk i hvordan det er å være flyktning i dag.  
Illustrasjon til utstillingen Illustrasjon: Qvisten Animation as – www.qvisten.no

I 1922 fikk Nansen Nobels fredspris for sin innsats for å ha skaffet mat til barn og voksne som sultet, og fordi han hjalp flyktninger og krigsfanger i Russland og andre europeiske land. Nansen var den første høykommissæren for flyktninger, og han la grunnlaget for dagens internasjonale flyktningarbeid. Han ga også sitt navn til Nansen-passet – et identitetspapir som ga mennesker på flukt viktige rettigheter.

Nansen-pass til barn

Når barna kommer til Fredssenteret får de et digitalt Nansen-pass som starter alle installasjonene. Med passet kan de besøke Masika på åtte år som bor i en flyktningleir i DR Kongo, og de kan hjelpe Nansen med å gi flyktninger mat, rent vann, medisiner og penger. Barna kan også ta bilde av seg selv sammen med fredsprisvinneren Fridtjof Nansen. Fotografiet kommer på en egen avisforside i Nansen-nytt som barna får med hjem som et minne fra besøket.

Tegneserie fra Qvisten

En ny tegneserie tegnet av Qvisten for Nobels Fredssenter forteller hvem Nansen var og hvordan han ble inspirert til å gjøre en humanitær innsats for flyktninger etter første verdenskrig.

Utstillingen vil stå fram til 20.november 2011.