Nyheter: 2011

Sørpoljubileet

torsdag 15. desember 2011

Roald Amundsen og Sørpolen ble behørig feiret med avduking av minnesmerke, polarparade og jubileumsfest. H.K.H. Kronprins Haakon hadde tatt turen til Tromsø for å delta på markeringen og statsminister Jens Stoltenberg deltok på satelitt direkte fra Sørpolen.

Bel Canto på nasjonal sørpolmarkering

onsdag 14. desember 2011

Bel Canto på utendørsscene er noe av det som står på programmet på den nasjonale jubileumsfesten i Tromsø 14. desember.

Polarheltene hedres med egen jakkekolleksjon

tirsdag 13. desember 2011

«Patriot 1911» viser fram jubileumsparkasen i sitt salgstelt under Polarfestivalen på Bygdøy 14. desember.

Norges 10 viktigste polarekspedisjoner

tirsdag 13. desember 2011

Vinneren er kåret. Nansens ferd med Fram 1893–96 kom hjem med en helt ny forståelse av Arktis. Hjemkomsten skapte en polarfeber som hele landet tok del i og som spilte en viktig rolle i å etablere Norge som en polarnasjon. Bearbeidelsene av det vitenskapelige materialet var viktig for utviklingen av norsk naturvitenskap, spesielt havforskningen.

Polarfestival på Bygdøy

torsdag 08. desember 2011

En rekke ting skal skje på Frammuseet på sydpolsdagen, på Norsk maritimt museum, og på uteområdet som omkranser de to museene.

Amundsen vs Nansen

tirsdag 06. desember 2011

Damer og Herrer - velkommen til Nansen versus Amundsen; sport og vitenskap, storhet, feighet, mennesker og mytteri.

Roald Amundsen får skole oppkalt etter seg

torsdag 01. desember 2011

Oppegård videregående skole endrer navn til Roald Amundsen videregående skole. Navneendringen begrunnes bl.a. med ønske om å hedre en nordmann som har betyd mye både nasjonalt og lokalt, og settes i sammenheng med skolens stragegi for videreutvikling og fornyelse med Roald Amundsen som inspirator.

Fridtjof Nansen i Carraramarmor

onsdag 30. november 2011

Ordfører Fabian Stang venter på Fridtjof Nansenbysten i marmor som han skal avduke i Fridtjof Nansens plass 6 i Oslo 5. desember kl. 15.

Nansen-utstilling til Tromsø

tirsdag 29. november 2011

En nytenkende og leken utstilling om forskning i nordområdene før og nå. Besøker Tromsø 13-20. desember. Utstillingen viser hvordan kunnskap om forskningen skapes, og at dagens forskere i stor grad står i gjeld til Nansens pionerinnsats.

Polarfestival på Frammuseet

fredag 25. november 2011

I anledning 100-årsjubileet for Roald Amundsens ekspedisjon til Sydpolen, inviterer Frammuseet til stor polarfestival på Bygdøynes den 14. desember 2011. Under festivalen tilbyr vi produsenter og forhandlere av ulike polare produkter å sette opp egen stand eller salgsbod utendørs.

Polarheltbilder

torsdag 10. november 2011

Her får du se våre polarhelter, men også produktplassering i Polhavet, timelang eksponering i måneskinn, iscenesettelse på polpunkter, unik retusj og Sydpolen og Nordpolen slik du aldri har sett dem før.

Syng for pingvinene

torsdag 10. november 2011

I år er det 100 år siden Roald Amundsen nådde Sørpolen. Det markeres med en eksklusiv konsert for pingviner i Antarktis. Du kan delta i koret!

Polaruka i Skien

fredag 04. november 2011

I Skien feires polarheltene fra Telemark en uke til ende 15.-20. november! Programmet er variert og byr på noe for alle sanser – mat, film, musikk, utstillinger, foredrag, litteratur og frisk (polar)luft.

Kunstpause Svalbard 2011

torsdag 03. november 2011

Lokale kunstnere og kunsthåndverkere, barneteater, skolearrangement, duoen FROST, foredragsholdere, turmarsj, torgarrangement mm utgjør programmet for årets KunstPause Svalbard som i år er sterkt preget av Nansen-Amundsen-året på forskjellige vis.

Roald Amundsen i nytt lys

tirsdag 01. november 2011

Wisting setter i denne boka Roald Amundsen i nytt lys og tar et oppgjør med den etablerte oppfatningen av ham.

Fridtjof Nansens jubileumsfest 10. oktober

fredag 28. oktober 2011

Forskeren, polfareren, diplomaten og fredsprisvinneren ble feiret med jubileumsfest og forelesninger. Blant de prominente gjestene var Hans Majestet Kongen, statsminister jens Stoltenberg og FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som alle holdt tale til Nansens ære.

Visste du at..?

mandag 24. oktober 2011

Ekspedisjonen «Sørpolen 1911–2011» har egen nettside og Facebookside? Hver dag legges det ut dagbøker, «Visste du at»-tekster om Antarktis + dagens spørsmål.

Forestilling «Roald Amundsen - mannen og myten»

onsdag 19. oktober 2011

En forestilling av og med Tone Holte, Upper Tunes og Elise Dørsjøe.

Nansen og flyktningsaken markeres i Brasilia

mandag 17. oktober 2011

Ambassaden i Brasilia og UNHCR har gått sammen om utstillingen «Art and Refuge in Brazil: a celebration of the 150th anniversary of Fridtjof Nansen».

Polfarerenkene

fredag 14. oktober 2011

Å være polfarer var et beinhardt slit, men det var slett ingen dans på roser for kona som holdt hjulene i gang hjemme. Noen ganger gikk det flere år før hun så mannen igjen

Polar fotoutstilling i Tromsø

fredag 14. oktober 2011

Norsk Polarinstitutt har tatt initiativ til å lage en utendørs fotoutstilling sammen med Tromsø Museum, Polarmuseet og Perspektivet Museum. Utstillingen skal stå klar utenfor Kulturhuset 14. desember, dagen vi feirer at det er 100 år siden Roald Amundsen nådde Sørpolen med en stor markering i Tromsø.

Angelina Jolie og Sivert Høyem på Nansenprisen 2011

onsdag 05. oktober 2011

Onsdag kveld sendes Nansenprisen 2011 på TV2 med superstjernen Angelina Jolie og Sivert Høyem på scenen. Siri Lill Mannes leder showet sammen med den legendariske krigsreporteren Martin Bell.

Nye Nansen-biografier

onsdag 28. september 2011

Nansen-interesserte kan i høst glede seg over to nye biografier om Nansen. I september lanserte både Gylden dal og Cappelen Damm to ferske biografier om Fridtjof Nansen. Vogt skriver om hele Nansen, mens Jølle fokuserer mest på vitenskapsmannen.

Nansenprisen 2011

onsdag 14. september 2011

Årets Nansenpris tildeles livreddere fra Jemen.

Boken om polarskipet Fram lanseres 15. september 2011

torsdag 01. september 2011

Sem & Stenersen Forlag utgir Tor Borch Sannes´ bok om polarskipet Fram som er et stykke norsk polarhistorie i seg selv. Den er den eneste bok som i detalj omhandler alle deler av skutas liv og virke.

Fridtjof Nansens liv på film

onsdag 24. august 2011

Da spillefilmen Bare et liv – Historien om Fridtjof Nansen hadde premiere i 1968 var den det største enkeltprosjektet i norsk films historie. Nå er den utgitt på dvd i forbindelse med jubileumsåret for Nansen og Amundsen.

Konferansen ”Narrating the High North” på Svalbard

onsdag 24. august 2011

I anledning Nansen-Amundsen-året 2011 ønsker forskningsgruppen for Nordområdestudier ved Universitetet i Tromsø (Narrating the High North, NHN) i samarbeid med Svalbard Museum og Universitetsmuseet – Tromsø Museum, å hedre Fridtjof Nansens og Roald Amundsens minne ved å arrangere konferansen ”Narrating the High North” på Svalbard Museum 6. -9.september 2011.

Arktiske eksperter. Selfolkets møte med Amundsen

onsdag 24. august 2011

"-De hadde mye hår og luktet rart, men de håndhilste og var glad for å møte oss. Slik ble netsilik, selfolket på King William Island, kjent med Amusi med den store nesa og mennene hans.". Møtet mellom selfolket og Amundsen er utgangspunkt for den nye utstilling på Historisk museum som åpner i dag.

Har du en Nansen eller Amundsen i deg?

fredag 19. august 2011

Elever i videregående skole inviteres høsten 2011 til å delta i en stilkonkurranse "Arven etter Nansen og Amundsen", og det er utviklet et undervisningsopplegg om Nansen og Amundsen i den forbindelse.

Postere av Amundsens sørpolekspedisjon og Nansens Framekspedisjon

torsdag 18. august 2011

Norsk Polarinstitutt har laget postere ifm. Nansen og Amundsens ekspedisjoner som kan lastes ned og benyttes.

Utstilling og innsamling ifm. Frams hjemkomst til Skjervøy

torsdag 18. august 2011

En utstilling om Fram og Frams hjemkomst til Skjervøy som første havn på 115-årsdagen for begivenheten. Det feires med en innsamling i Nansens ånd – til de tørkerammede på Afrikas horn.

Teaterstykke om Nansen og Amundsen på Bergens Sjøfartsmuseum

torsdag 18. august 2011

"Fram som isen stiger" et helt nytt teaterstykke om polarheltene Nansen, Amundsen og Lindstrøm. Stykket er laget av teatergruppen AAE Production og blir vist på Bergens Sjøfartsmuseum høsten 2011.

Frammuseet lanserer dagbøker

tirsdag 16. august 2011

23. august lanserer Frammuseet 14 dagbøker fra mannskapet på Roald Amundsens sydpolsekspidisjon.

Frammuseets foredragsserie om Fridtjof Nansen

fredag 17. juni 2011

Frammuseet arrangerer månedlige foredrag om Nansen i perioden mai 2011 til juni 2012.

Nansenseminaret 2011 - Dialog med Diaspora

tirsdag 14. juni 2011

Nansens Fredssenter arrangerer Nansenseminar 16. - 18. juni 2011. Hva kan flyktninger bidra med i fredsarbeidet i framtiden?

Utstilling av Nansens tegninger

tirsdag 14. juni 2011

I anledning 150-årsjubileet for Nansens fødsel viser Lillehammer Kunstmuseum rundt 50 papirarbeider innlånt fra både offentlige institusjoner og private eiere. Utstillingen er kuratert av kunsthistoriker Hilde Mørch i samarbeid med Lillehammer Kunstmuseum.

Posten Tromsø lanserer lokale frimerker

fredag 10. juni 2011

I forbindelse med Nansen-Amundsen-året 2011 ønsker Posten Tromsø å lage lokale frimerker. 10. juni lanserer de to frimerker av ishavsskuta Polstjerna.

Sammendrag fra Nansenkonferansen 6.-7. juni 2011

fredag 10. juni 2011

IISD Reporting Services (IISD RS) har produsert web oppdateringer og en oppsummerende rapport fra Nansenkonferansen.

Nansenkonferansen om klimaendringer og folk på flukt

søndag 05. juni 2011

I forbindelse med Nansen-Amundsen-året i 2011 vil utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim være vertskap for en internasjonal høynivåkonferanse om klimaendringer og flukt. Nansenkonferansen - The Nansen Conference on Climate Change and Displacement in the 21st Century - blir avholdt i Oslo 6. - 7. juni 2011.

Marinens rolle i norsk polarhistorie

mandag 30. mai 2011

1. juni åpner Marinemuseet i Horten en ny utstilling som tar utgangspunkt i det faktum at personell med bakgrunn fra Marinen vært viktige deltakere ved mange polare ekspedisjoner.

Polarutstilling i Guangzhou

tirsdag 24. mai 2011

Det ble arrangert en fem-dagers polarutstilling i Guangzhou i forbindelse med Børge Ouslands foredragsturne i Kina 8.-12.mai.

Fridtjof Nansen og 17.mai

onsdag 18. mai 2011

TRANSIT– Ny utstilling på Nobels Fredssenter

fredag 13. mai 2011

13.mai åpner Nobels Fredssenter utstillingen TRANSIT i samarbeid med den prisbelønte fotografen Espen Rasmussen. Utstillingen forteller historier om flyktninger og internt fordrevne, samt om Fridtjof Nansen humanitære innsats.

Postens utgivelser i jubileumsåret

torsdag 14. april 2011

Posten utgir tre jubileumsfrimerker med Nansen og Amundsen i 2011. I tillegg markerer de Frammuseets 75-års jubileum og utgir et nytt album «Nasjonale helter».

Polarskuta «Maud» til Norge

onsdag 13. april 2011

Vraket av Roald Amundsens skute «Maud» skal hentes tilbake til Norge fra Nordvestpassasjen. Et museum planlegges i Vollen i Asker.

Ismusikk fra åpningen av Nansen-Amundsen-året

tirsdag 05. april 2011

Terje Isungset spiller på hundre år gammel is fra Sørpolen. Han foteller litt om utfordringene og om sitt neste prosjekt.

Nansens kunst

onsdag 30. mars 2011

Visste du at Nansen hadde så bra talent for tegning at mange ledende kunstnere og kunstkritikere oppmuntret han til å konsentrere seg om kunsten istedenfor vitenskapen? Eller at Nansen illustrerte sine funn i doktoravhandlingen med litografier? Les mer i siste utgave av Labyrint.

Frammuseet jubilerer

onsdag 09. mars 2011

I forbindelse med museets 75-årsjubileum og Nansen-Amundsen-året har Frammuseet flere prosjekter på gang. Museet gjennomgår samtidig en modernisering for å tilby sine besøkende nye permanente utstillinger og bedre fasiliteter.

Ulvang og Jølle intervjuet i magasinet «Levende Historie»

fredag 11. februar 2011

I år vil fire norske hardhauser følge Roald Amundsens rute til Sydpolen. Med dagboka til Amundsen som ledestjerne.

Gahr Støre åpnet året

søndag 23. januar 2011

Hundevis møtte opp til åpningen av Nansen-Amundsen-året i Tromsø for å få med seg utendørsarrangementet.

Opplev hundekjøring under åpningen av året

onsdag 19. januar 2011

Øytun folkehøgskole stiller med polarhunder og hundespann på åpningen av Nansen-Amundsen-året søndag 23.januar. Mellom klokka 14.00 og 16.00 kan voksne og barn få prøve seg på en sledetur på området rundt Framsenteret.

Tema for Lørdagsuniversitetet våren 2011 er Nansen-Amundsen-året

tirsdag 18. januar 2011

I 2011 er det jubileum både for Nansen og Amundsen. De to polarheltene og deres bragder var viktige da den nye nasjonen Norge skulle formes. Lørdagsuniversitetet bruker derfor hele 2011 til å belyse forskjellige sider ved deres virksomhet.

Utstillingskatalog klar

tirsdag 11. januar 2011

Nå er katalogen til den internasjonale vandreutstillingen Arven etter Nansen. Vitenskap ved verdens ende klar.