Nettstedet Nansen-Amundsen-året 2011 er produsert av Norsk Polarinstitutt
Nettstedredaktør: Janne Schreuder | Webutvikler: Paul-Inge Flakstad
Det gjøres oppmerksom på at denne nettsiden blir innsamlet og lagret av Nasjonalbiblioteket, med det formål å dokumentere Nansen-Amundsen-året 2011.
Amundsen vs NansenDamer og Herrer - velkommen til Nansen versus Amundsen; sport og vitenskap, storhet, feighet, mennesker og mytteri.
Et skuespill om Nansen og Amundsen: Bemerkninger og historisk bakgrunn (av manusforfatter Friedman)Amundsen-Nansen 2011 gir anledning til å reflektere over vårt forhold til polarheltene. Men hvorfor nettopp et skuespill? Teater kan selvfølgelig skape en felles opplevelse som kan engasjere både intellekt og følelser. Les mer.
Av: Robert Marc Friedman
Med: Hallvard Holmen og Gard B. Eidsvold Regi: Yngve Sundvor Lysdesign og Videodesign: Reidar A. Richardsen Amundsen og Nansen møttes kun ved noen få anledninger, blant annet i et tåkete London tidlig på 1900-tallet - hva ble sagt når de to var under fire øyne?
I tillegg til Amundsen og Nansen møter vi Robert Falcon Scott, en hund uten taushetsplikt, en isbjørn og turneren Hjalmar Johansen. Alle roller gestaltet av Hallvard Holmen og Gard B. Eidsvold.
BakteppeDet er 100 år siden Amundsen erobret Sydpolen. Hva har det med Nansen å gjøre?
Amundsens store plan etter erobringen av Nordvestpassasjen, var å erobre Nordpolen. Han visste at et oppmuntrende ord fra Nansen kunne bety forskjellen på suksess eller fiasko. I tillegg til Nansens velsignelse var Amundsen avhengig av å låne det eneste skip i verden som kunne tåle en slik ekspedisjon: forskningsskipet Fram.
Under planleggingen av ekspedisjonen ble det kunngjort at amerikanerne hadde erobret Nordpolen - Amundsen la i all hemmelighet en ny plan, og trygt ute i rom sjø informerte han mannskapet om at de tok en avstikker ... til Sydpolen!
Fra Madeira sender Amundsen brev til Nansen om at kursen er endret. Hjemme sitter Nansen og kan se langt etter forskningsresultatene Amundsen hadde lovet ham fra Nordpolen - og Nansens egen drøm om en gang å kanskje erobre Sydpolen selv, er nå en umulighet.
På Sydpolen utspiller det seg dramatiske scener - Hjalmar Johansen blir ekskludert fra ekspedisjonen og forlatt i Hobart, New Zealand, på tilbaketuren. Men var det virkelig et mytteri som skjedde, eller lå det noe annet bak?
Amundsen ble sist sett i 1928, i Tromsø - da tok han av i et sjøfly med retning Bjørnøya. Han har aldri blitt funnet. Eller?
«Amundsen vs Nansen» er et samarbeidsprosjekt mellom Hålogaland Teater, Universitetet i Tromsø og Norsk Polarinstitutt.
|