Arktiske eksperter. Selfolkets møte med Amundsen

"-De hadde mye hår og luktet rart, men de håndhilste og var glad for å møte oss. Slik ble netsilik, selfolket på King William Island, kjent med Amusi med den store nesa og mennene hans." Møtet mellom selfolket og Amundsen er utgangspunkt for den nye utstilling på Historisk museum som  åpner i dag.
Bilde av Netsiliker som besøker Amundsens skip GjøaNetsiliker besøker Amundsens skip Gjøa i Gjøahavn 1904
 
 
  Foto: Roald Amundsen/© KHM, UiO
Bilde av deltakere fra ekspedisjonen i netsilikklærDeltagerne på Gjøa-ekspedisjonen iført netsilikklær
 
 
  Foto: KHM, UiO
logo historisk museum Foto: KHM, UiO

Selfolket, netsilik-inuittene fra King Williams Land i det nordlige Canada, var Roald Amundsens læremestre. Under ekspedisjonen gjennom Nordvestpassasjen i 1903-06 tilbrakte Amundsen og hans mannskap nesten to år her i nær kontakt med netsilik-inuittene.

Amundsen dokumenterte grundig inuittenes ekspertise i håndtering av arktiske forhold. Han studerte deres kunnskap om fangst og fiske, bekledning, transport og husvære. I dag forvalter Universitetet i Oslo materialet han samlet inn, nå vurdert som en av verdens største og flotteste samlinger fra netsilik.

Utstillingen presenterer ekstrem funksjonalitet under ekstreme forhold. Fangstredskaper, klær og annet utstyr fra Amundsens samling forteller om genial forståelse for overlevelse i arktiske strøk. Det Amundsen lærte av selfolket dannet grunnlag for at han i 1911 kunne lykkes med sin Sydpolekspedisjon.
 
Utstillingen er del av Universitetet i Oslos 200-årsmarkering.
 
Prosjektleder: Sosialantropolog Tone Wang, faglig rådgiver: professor emeritus Tom G. Svensson.
 
Utstillingen blir formelt åpnet på Historisk museum av Oslos ordfører Fabian Stang onsdag 24. august kl. 12.