Nasjonal jubileumsfest for Roald Amundsen og Sørpolen

Pressefoto Bel CantoBel Canto spiller på utendørsscenen på jubileumsfesten på Stortorget k.l 1900-2000. Foto: Bel Canto Program for dagenProgram for dagen

Tromsø, 14. desember 2011

Programmet for dagen inneholder mange ulike aktiviteter som blant annet utendørs fotoutstilling og forestillinger for barn, filmvisning, utstilling av elevarbeider, avduking av minnesmerket av Helmer Hansen, polarparade og nasjonal jubileumsfest.

Last ned program for dagen (PDF, 495 KB)
 

 Program for dagen

Utstilling «Arven etter Nansen»
Sted: Verkstedet, Kulturhuset, kl. 1100-2000. Gratis.

En nytenkende og leken utstilling om hav-og klimaforskning i nordområdene før og nå. Gjennom visuelle og stemningsfulle installasjoner spekket med teknologi møter publikum noen av Norges
fremste eksperter på nordområdene. 
 

Utendørs fotoutstilling «Porten til Ishavet»
Sted: Erling Bangsunds plass utenfor Kulturhuset. Gratis.

I Tromsø fantes djerve menn som fikk hyre på eventyrlige ekspedisjoner til Arktis og Antarktis. Den første skuta fra Tromsø gikk til Ishavet i 1820, og fra 1860-årene var Tromsø Norges ledende ishavsby. H.K.H. Kronprins Haakon besøker utstillingen kl. 1255 og går deretter langs Storgata til Fr. Langes gt.
 

Presentasjon av elevarbeider
Sted: foajeen i Tromsø rådhus, kl. 0800-1545. Gratis.

Utvalgte elevarbeider fra skolenes arbeid fra Nansen-Amundsen-året presenteres. 
 

Utstilling «Polar Stories»
Sted: Kunstforeningen, kl.1200-1700. Gratis.

Utstilling med malerier og etsinger av Igor Filippov, gjestekunstner ved Troms Fylkeskultursenter. Utstillingen består av 40 portretter av sledehundene som aldri vendte tilbake etter Amundsens sydpolferd, samt to serier med landskapsmalerier. 
 

Utstilling «Kalde Kyster- nære relasjoner»
Sted: Tromsø Museum - Universitetsmuseet, kl. 1000-1630

Helmer Hanssen fra Tromsø og Aleksandr Kutsjin fra Onega var håndplukkede nordlendinger til å være med på Roald Amundsens Sørpolekspedisjon. Hva slags spesialkunnskap har folk utviklet i forhold til det å leve i nord? Hvordan og hva har de lært av hverandre? 
 

Forestillinger for barn
Sted: Erling Bangsunds plass utenfor Kulturhuset, kl. 1730-1900. Gratis.

Villa Fantasia ved Stina Fagertun fremfører tre korte og lærerike forestillinger om Nansen og Amundsens samtidige fra Tromsø og distriktet rundt. Noen av dem ble polfarernes medhjelpere, andre er ikke fullt så kjente. Med enkle virkemidler og humor får man et innblikk i den barske hverdagen i Tromsø på starten av 1900 tallet.

«Ramsalte rabbagasta» kl. 1730
«Eventyr fra Nordlyslandet» kl. 1800
«Ramsalte rabbagasta» kl. 1830


Avdukning av Helmer Hanssen-statue

Sted: utenfor Polaria, kl. 1730-1745. Gratis.

Arktisk Forening hedrer sørpolfarer og ishavskipper Helmer Hanssen, som var en av fire menn Amundsen hadde på laget 14. desember 1911, med et minnesmerke. Barnebarnet Helmer Hanssen-Høgstad avduker minnesmerket laget av Per Ung og Elena Engelsen. 

 


Polarparade

Sted: starter ved Polaria og ender ved Stortorget, kl. 1815-1845. Gratis.

Tromsøs gater blir igjen fyllt av en polarparade som markerer vår polare tilkytning. Ruta går fra Framsenteret (Polaria) til Stortorget via Roald Amundsens plass. Polaria har gratis entre fra kl. 1530 og serverer gratis gløgg. Kaféen er også åpen.

For de som vil gå litt lengre arrangerer Tromsø Turmarsjlag en mars som starter fra IOGT huset i Søndre Tollbugate og går sørover og retur til Framsenteret, hvor deltakerne vil være tilstede under avdukingen av bysten til Helmer Hanssen og følge polarparaden videre til Sørpolmarkeringen på Stortorget. 
 


Jubileumsfest

Sted: Stortorget, kl. 1900-2000. Gratis.

Polarparaden ankommer torget ca. 1845. H.K.H. Kronprins Haakon taler. Det vil være direkte satelittoverføring fra Sørpolen med statsminister Jens Stoltenberg og Jan-Gunnar Winther fra ekspedisjonen «Sørpolen 1911-2011». Det blir servert polar mat
og drikke og Kulta byr på ildshow.

Minikonsert med Bel Canto. Anneli Drecker og Nils Johansen har med seg Gaute Barlindhaug og perkusjonisten Andreas Eriksen på utendørsscenen.

Kveldens konferansierer er Ingerid Stenvold. 


Filmvisning

Sted: Verdensteatret, kl. 2000-2200. Gratis.

Filmvisning i forbindelse med Sørpoljubileet. Vi viser filmer fra begge sørpolekspedisjonene, både den norske og den britiske. 

«Roald Amundsens Sydpolekspedisjon 1910-1912»
Dette er en enestående filmhistorisk utgivelse fra ferden der Amundsen skrev verdenshistorie. Filmen er nyrestaurert og har nyinnspilt musikk, så den kan oppleves slik den ble vist under premieren i 1912.

 
«The Great White Silence»
Den offisielle filmen av kaptein Robert F. Scotts skjebnesvangre ekspedisjon til Sørpolen. Filmen er nyrestaurert. 
 

Gratis adgang

Det er gratis adgang på alle arrangementene (det må løses billett på utstillingen på Tromsø Museum - Universitetsmuseet).

 

Programmet presenteres i samarbeid med:

KSATLogo_svart

drytech

rya

logo_np